Międzynarodowe raporty ewaluacyjne.
Den Dungen, Holandia
Gospodarstwo Jennissen
Poza przedsiębiorstwem usługowym, Toon Jennissen i jego bracia zarządzają dwoma gospodarstwami zajmującymi się hodowlą krów mlecznych o łącznym pogłowiu 450 sztuk. Z inicjatywy gospodarstw mlecznych wspólnie ze swoimi klientami przetestował on metodę SHREDLAGE®. Już po kilku tygodniach karmienia zwierząt zarówno on, jak i jego klienci mieli pewność: SHREDLAGE® to coś więcej niż tylko chwilowa moda – to trend, który się przyjmie.
Vinderup, Zachodnia Jutlandia, Dania
Gospodarstwo Nørsøller
300 krów, 3 dojenia dziennie oraz 13 000 kilogramów mleka na krowę w roku – gospodarstwo Nørsøller należy do 20 najlepszych hodowców bydła mlecznego w Danii. „Udało się nam całkowicie wyeliminować słomę rzepakową z paszy, bez konsekwencji dla krowiego żołądka. Wręcz przeciwnie, stan zdrowia stada jest doskonały”, mówi z zadowoleniem Morten Nørsøller. „Wszystkie krowy mają lśniącą sierść, a dziewięć na dziesięć z nich przeżuwa, leżąc. I tak właśnie powinno być”.
Lügde, Nadrenia-Westfalia, Niemcy
Gospodarstwo Glitz
Steffen i Josef Glitz zarządzają gospodarstwem obejmującym 120 hektarów użytków rolnych, w którym hodują 125 krów mlecznych. Przed przejściem na SHREDLAGE® w gospodarstwie uzyskiwano średnio prawie 26,5 litra mleka na krowę dziennie, natomiast obecnie wartość ta wynosi niemal 31 litrów. „To gigantyczny krok, który zawdzięczamy własnej paszy podstawowej. Pod względem ekonomicznym jest to rzecz jasna optymalne rozwiązanie”, mówi Steffen Glitz.
Amerykańscy praktycy opowiadają o stosowaniu SHREDLAGE®.
W zachodniej części USA znajdują się duże farmy mleczne o pogłowiu wynoszącym ponad 2000 sztuk. Racje pasz nie są wielkie, jednak mleczność jest wyjątkowo wysoka i osiąga poziom do 54 l na krowę dziennie. Główną rolę odgrywa tutaj kiszonka kukurydziana. W USA zawsze stosowano długie siekanie. Jednak od 4–5 lat wzrasta zainteresowanie technologią SHREDLAGE® – a rezultaty mówią same za siebie. O swoich doświadczeniach ze SHREDLAGE® opowiadają kierownicy gospodarstw Kutz i Trierweiler.
Kiszenie zebranej kukurydzy przebiega bezproblemowo we wszystkich gospodarstwach. Poddana silnemu kondycjonowaniu sieczka bardzo dobrze ulega wiązaniu i daje się łatwo zagęszczać. Również fermentacja po przykryciu silosu odbywa się wszędzie w niezakłócony sposób. Warunkiem tego jest optymalne zarządzanie zagęszczaniem i kiszonką.